top of page
Search
  • Sanna Majander

Kehomielen kevätsiivous

Talven jäljiltä keho sekä mieli voi kaivata puhdistautumista. Kun kevätaurinko paljastaa pölyt huoneen nurkista ja ikkunalaudoilta, samoin mieli voi tuntua tukkoiselta, nuutuneelta ja epätasapainoiselta. Vuodenaikojen vaihtuminen on aina stressitekijä keholle, ja tämä sahaava kevät ei helpota olotilaa vaan immuunijärjestelmä saattaa uinahtaa ja altistaa flunssalle.


Joogassa on monia asentoja, joilla voidaan puhdistaa kehoa ja edistää imunesteen kiertoa. Selän kierroilla vahvistetaan paksusuolen toimintaa ja edistetään ruuansulatusta. Viparita karani eli jalat ylös seinää vasten laittaa lymfan liikkeelle, uudistaa väsyneitä jalkoja ja poistaa turvotusta. Banaani vahvistaa maksan toimintaa ja luo tilaa keuhkoille. Kotkan asento ja kengännauhat (kuvassa) luo painetta raajoihin ja näin vilkastaa nesteiden kiertoa ja voitelee tärkeitä niveliä.Vinkit mielen kevätsiivoukseen


Tuntuuko että sinun on vaikeaa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, silmäilet somea samalla kun katsot telkkaria? Olet juossut koko päivän asioiden perässä muttet muista illalla mitä olet saanut aikaan? Mieli harhailee ja on levoton, tai on huoliajatuksia? Niin kuin fyysisen kodin siivous virkistää mieltä, voit antaa myös aivoillesi detoxkuurin näin kesän kynnyksellä. Jooga ja meditaatio puhdistavat ja tuovat tasapainoa, mutta pienillä teoilla voit antaa aivoillesi elvytystä myös arjen keskellä. Kevät ja valon lisääntyminen on lupaus uudistumisesta, ja nyt voisi olla hyvä hetki siivota myös väsynyttä mieltä.


1. Lopeta multitaskaus - NYT


Usean asian suorittaminen samanaikaisesti ei toimi. Aivot eivät osaa keskittyä kuin yhteen asiaan kerrallaan, eli opettele keskittymään siihen mitä teet juuri nyt. Voit esimerkiksi asettaa ajastimen piippaamaan 25 minuutin päähän, ja sovit itsesi kanssa että teet yhtä asiaa 25 minuuttia, ja sitten pidät 5 minuutin tauon. Lue Pomodoro tekniikasta täältä: https://www.ttl.fi/tyopiste/pomodoro-tekniikka-vahentaa-aloittamisen-vaikeutta-ja-auttaa-keskittymaan


2. Tee digidetox


Siivoa sähköpostilistat, peru turhat uutiskirjeet, pidä sometauko. Oletko seurannut puhelimesi tiedoista kuinka monta tuntia päivässä vietät erilaisilla somealustoilla? Tutkijat puhuvat tiktok -aivoista: aivomme ovat turtuneet liian nopeaan datatulvaan ja keskittymiskykymme on kadonnut. Jos digidetox tuntuu ajatuksena mahdottomalta, olet todellakin sen tarpeessa.


3. Mene metsään


Lyhytkin oleskelu luonnossa todistettavasti laskee verenpainetta, sydämen sykettä ja vahvistaa luontoyhteyttä. Tutkijat ovat huomanneet, että luonnossa oleskelu vähentää aivokuoren etuosan aktiivisuutta, eli sitä osaa joka aktivoituu negatiivisen ajattelun kierteessä. Mieli kirkastuu, ajatus selkiytyy ja lisäksi saat hengitysilman kautta terveellisen metsämikrobikylvyn immuunijärjestelmääsi vahvistamaan.


Vinkki! Toukokuussa 15. ja 27. päivä kiivetään kauniille Sippolan Kokkokalliolle vahvistamaan luontoyhteyttä. Aluksi tehdään lyhyt jooga- ja hengitysharjoitus ja lopuksi kääriydytään makuupusseihin äänimaljojen ja koshien soinnuista nauttimaan. Lisätietoja tästä Metsäsointukylvystä löydät varausjärjestelmästä.


Jooga- ja meditaatioharjoituksilla voit vahvistaa ja uudistaa kehomieltä, sekä päästää irti arjen oravanpyörästä. Toukokuussa Huilin tutut viikkotunnit jatkavat omilla paikoillaan, mutta kevään juhlat näkyvät pieninä muutoksina ja spessutunteina. Äitienpäivän Skumppajooga + sointukylpy on lähes täynnä eli varaathan paikkasi pian. Roy Rolamon rumpumeditaatioon 17.5. mahtuu vielä mukaan, ja tämä onkin ihana lahjavinkki toukokuun juhlijoille.


Uutena viikkotuntina alkaa joka toinen torstai Maaritin ohjaama Klassinen hatha. Hathajooga on on kaiken fyysisen asentojoogan perusta, ja tällä tunnilla perehdytään asentojen linjauksiin sekä kehon, mielen ja hengityksen saumattomaan yhteistyöhön. Tunti etenee verkkaisempaan tahtiin kuin esim. Flow, eli se sopii ihan kaikille. Tule sukeltamaan joogan syvimpään olemukseen ja varaa paikkasi matolle.


Erja Vanhalan lattialuennot jatkuvat toukokuussa. Erja alustaa stressistä ja suorittamisesta läpi elämän keskiviikkona 8.5. ja kaikkia naisia askarruttavasta aiheesta, kehonkuvasta ja toimivasta kehosta 22.5. Tule mukaan juttelemaan tai kuuntelemaan, saamaan uusia näkökulmia sekä hörppimään teetä mukavassa porukassa.Hyvinvointia kevään juhlijoille


Ihana lahjavinkki kevään sankareille voisi olla aineeton: lahjakortti joogaan, yksityistunnille tai intialaiseen päähierontaan. Maarit tekee päähierontoja Huilissa viikottain, varattavat ajat näkyvät varauskalenterissa. Ota yhteyttä ja kysy lisää tästä syvärentouttavasta hoidosta.

Aurinkoa, valoa ja lämpöä toukokuuhun, ja nähdään matoilla!
Comentarios


bottom of page