top of page
Search
  • Sanna Majander

Joogan kahdeksan haaraa: DHARANA

Dharana tarkoittaa keskittymistä. Jos Pratyaharassa meistä on tullut itsemme tarkkailijoita, dharanassa keskitymme yhteen ainoaan asiaan. Ehkä ei ole mahdollista täysin pysäyttää mielen toimintaa, mutta mieltä voi houkutella kohti yhä rauhallisempaa tilaa harjoittelemalla keskittymistä. Dharana on aktiivista huomion kohdistamista. Riittää, että kerta toisensa jälkeen palauttaa muualle karanneen huomionsa keskittymisen kohteeseen, kuten hengityksen rytmiin, mantraan tai vaikka nenänpäähänsä.


Dharanaa voi harjoittaa missä tahansa! Aina ei tarvitse asettua meditaatiotyynylle harjoittamaan keskittymistä, vaan huomion kohdistamista voi harjoitella vaikkapa lenkillä, puhelimessa puhuessa tai työpöydän ääressä.


Kokeilepa tänään tehdä yhtä asiaa kerrallaan. Kun syöt, et selaa somea tai katso telkkaria. Kun puhut ystävän kanssa puhelimessa, et kävele edestakaisin järjestelemässä tavaroita paikoilleen. Kun työskentelet, et tarkista sähköposteja ja viestejä jatkuvasti vaan varaat niille oman aikansa. Hankalaa vai mitä? Multitaskaamisesta on tullut eräänlainen hyve, joka hajottaa ja uuvuttaa aivojamme.


Joogamatolla dharanaa voi harjoittaa tuomalla huomion hengitykseen ja liikkeeseen. Kun mieli lähtee vaeltamaan tai esittämään erilaisia kannanottoja, palaat kerta toisensa jälkeen takaisin siihen mitä olet tekemässä.


Yin jooga ja restoratiivinen jooga ovat tehokkaita mutta armottomia mielen hallinnan harjoituksia. Kun ulkoisia tapahtumia on vähän, omien ajatustensa kohtaaminen on väistämätöntä. Flow tai astanga sen sijaan tarjoavat eteenpäin virtaavaa liikettä, joka vaatii tarkkaa keskittymistä jättäen vain vähän tilaa pään sisäiselle liikenteelle. Päiväkohtaisesti


kannattaa valita harjoitus, joka palvelee omaa vireystilaa tasapainottavasti.

bottom of page