top of page
Search
  • Sanna Majander

Joogan kahdeksan haaraa: NIYAMA

Updated: Mar 27




Niyamat ovat joogan 8 haaraisen ohjeistuksen mukaan itsekontrollin vahvistamista. Yhdellä sanalla kuvaten Niyamaa edustaa kuri. Niyamia, kuten yamojakin, on viisi:


Saucha - sisäinen ja ulkoinen puhtaus

Santosha - pyrkimys mielen tyytyväisyyteen

Tapas - pidättyväisyys, itsekuriharjoitukset

Svādhyāya - henkisen filosofian opiskelu

Īśvarapraṇidhānā - korkeimman tietoisuuden tavoittelu


Kuri ajatuksena aiheuttaa meissä helposti vastustusta, emmehän harjoittele siksi, että elämä täyttyisi säännöistä, kielloista ja kieltäytymisestä. Kurin voisikin pehmentää ja tuoda tähän päivään korvaamalla sen sanoilla säännöllisyys tai rutiini. Uuden tavan oppimiseen tarvitaan toistoja, ja kun sovit itsesi kanssa harjoittelevasti esimerkiksi kerran tai kaksi viikossa, luot itsellesi uuden tavan - oli kyse sitten joogasta, kävelylenkeistä tai aamupuuron syömisestä. Opit myös tunnistamaan sen hetken kun pitää vähän potkaista itseään pyllylle. Tietynlainen positiivinen kurinalaisuus on joogassa ihan hyvästä: mukavuudenhalu voi olla esteenä harjoitukseen ryhtymiselle.



Jooga opettaa olematta olosuhteiden uhri. Niyamista Tapas tarkoittaa itsekuria ja pidättyväisyyttä. Tätä itsekontrollia tarvitaan, kun jokin arjessa uhkaa ottaa vallan ajankäytöstä. Addiktiot kuten päihteet, ruoka, some ja seksi liiallisesti nautittuna varastavat ja kuluttavat pranaa. Asketismia ei tarvitse tavoitella, mutta Yamoihin sisältyvä kohtuullisuuden sääntö (Aparighara) ja ajatus ahneudettomuudesta on hyvä ohjenuora jos tunnistat itsessäsi alttiutta riippuvuuksiin.


Sanotaan, että tarvitaan tuhat toistoa, jotta oppii uuden asian ja tulee siinä taitavaksi. Huippu-urheilija tekee kymmeniä tuhansia toistoja urallaan. Tieto on lohdullinen: meidän ei tarvitse osata mitään astuessamme salin ovesta sisään ja joogapolulle. Sillä polulla harjoitellaan, eksytään, kompuroidaan, usein itketään ja nauretaan, mutta opitaan myös pitämään huolta ja rakastamaan!


Rutiinin kautta tapahtuu oppimista ja oivalluksia ja syntyy hyvän kierre. Käytä energiaasi ja vaivannäköä sekä tietoista huomiota hyvinvointia vahvistavien asioiden säännölliseen tekemiseen.



Se mihin keskityt, vahvistuu.





bottom of page