top of page
Search
  • Sanna Majander

Joogan kahdeksan haaraa: PRATYAHARAPratyahara tarkoittaa aisteista irrottautumista. Usein joogatunneilla pyritään tietoisesti vetämään tietoisuutta pois ulkomaailmasta ja ulkopuolisista ärsykkeistä. Opettaja pyytää sinua sulkemaan silmät ja olemaan reagoimatta ääniin salin sisällä ja ulkopuolella, irrottautumaan ajatuksista ja mielen liikkeistä. Ja mitä enemmän ponnistelet, sitä varmemmin ajatukset palaavat entistä äänekkäämpinä, eikö? Seuraa soimaamista ja turhautumista.


Pratyahara korostaa mielen luonnollista tapaa reagoida. Se pyytää meitä ottamaan iisimmin: pratyahara on sanskritia ja tarkoittaa levollista ja itsenäistä asennetta ympärillä olevaan todellisuuteen, eri vaikutelmiin. Pratyahara on luonnollinen prosessi eikä sillä ole mitään tekemistä ponnistelun ja vaivannäön kanssa. Et koeta pakottamalla saada häiritseviä asioita pois mielestäsi vaan päinvastoin, annat mielesi askarrella niiden parissa kunnes se on saanut tarpeekseen ja on tyytyväinen. Näin huomaat ottaneesi etäisyyttä ajatuksiisi ja ympäröivään tilaan.


"Sulje silmäsi missä oletkin ja kuuntele ääniä ympärilläsi. Kuule ne kaikki, valikoimatta, kaikki äänet yhdellä kertaa, kokonaisuutena. Älä takerru, totea ne ja jätä ne omaan rauhaansa"

Comentarios


bottom of page