top of page
Search
  • Sanna Majander

Elokuun Huilihaaste alkaa

Asiaa maaelementistä


Elokuussa otetaan kaikki irti kiinalaisen Viiden elementin teorian periaatteista ja loppukesän hedelmällisestä vuodenajasta. Maan elementtiin liitetään juurevuus, itsen ja muiden hoivaaminen, maanläheisyys. Loppukesä on hedelmällistä aikaa päivittää omia tapoja ja tottumuksia, luoda hyvinvointia tukevia rutiineja. Maa-elementin ihmisille on luontaista kantaa muiden huolia harteillaan. On tärkeää löytää aikaa itselle, hiljentymiselle ja opetella rajojen asettamista.


Katso lähelle, yksinkertaista elämää. Oletko huomannut että maa tuoksuu jo erilaiselta?


Seuraa Huilihaastetta ja tule mukaan! Postaa ja jaa kuvia omaan someen, kokeile mikä muuttuu ja näin innostat myös muita voimaan paremmin. Voit merkata haasteen esimerkiksi #huilihaaste #maalementti #viidenelementinteoria .


Huilihaaste 1


Aluksi vahvistetaan maaelementtiä syömällä oikein.

Maaelementin aika on loistava hetki päivittää omia tapoja ja tottumuksia. Siirtymäaika dynaamisesta, tulielementin kesästä kohti syksyä on paras hetki lisätä elinvoimaa kehossa ja mielessä, poistaa turhaa kuormaa ja vanhaa energiaa omasta elämästä ja ympäristöstä.

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ajatuksen sanotaan asuvan maaelementissä. Tiedäthän, nälkäisenä tai ylensyöneenä on vaikea keskittyä, nälkäkiukku vie hulluuden partaalle. Stressaantuneena vatsa ei toimi oikein. Makean syöminen aiheuttaa aivosumua ja energiatasot heittelee.


Maaelementin meridiaanipari perna ja mahalaukku erottelevat ravinnosta hyödyllisen ja ravitsevan, turha ja tarpeeton poistetaan. Keskittymiskyvyn puute, huoliajatukset ja aivosumu voivat olla merkkejä pernan ja mahalaukun epätasapainotilasta. Kehossa tämä voi näkyä tulehdustiloina, liiallisena kosteutena ja rasvan kertymisenä kudoksiin.


Olet mitä syöt.


Haaste tulee tässä:

- Syö viikon verran satokauden ruokaa. Kasvikset ja marjat ovat parhaimmillaan.

- Mene mustikkaan, kerää talteen sienet, herukat ja muut superfoodit. Säilö maan antimet myös talven varalle.

Metsässä maadoitut ja saat myös muut metsäluonnon terveyshyödyt: hengitysilman mikrobiston suolistoa ja vastustuskykyä vahvistamaan.

Otatko haasteen vastaan?


Huilihaaste 2


Nyt vahvistetaan maaelementtiä luomalla liikuntarutiini.


Oletko pudonnut joogamatoltasi? Sosiaalisen kesän jälkeen mieli ja keho kaipaa rutiineja. Tehdään päätöksiä säännöllisen liikunnan aloittamisesta, ostetaan sali- ja sarjakortteja. Mutta: suurinkaan aikomus ja idea ei ole niin arvokas kuin pieni toteutus. Kortti ei tule salille puolestasi, se ei avaa mattoa aamuisin aurinkotervehdyksiin.

Millä pitää yllä rutiinia kun väsyttää, sataa vaakasuoraan ja motivaation lippu ei liehu korkealla?

Tahdonvoima on epäluotettava kaveri. Vastaus piileekin uusien tapojen ja tottumusten vakiinnuttamisessa. Tee harjoituksestasi rutiini: merkkaa joogatunti kalenteriisi, varaa kuukauden tunnit etukäteen, laita lenkkikamat illalla valmiiksi. Tai jos sulle sopii aamutreeni/meditaatio/jooga kotona, sovi itsesi kanssa että vähintäänkin avaat maton. Katso mitä tapahtuu. 5 minuuttia on harjoitus, kaikki lasketaan!


Tehty treeni ei koskaan harmita jälkikäteen, tekemätön ketuttaa aina. Huonon päivän treeni onkin se kaikkein tärkein: jos silloin saat raahattua itsesi matolle, rutiinin luomisessa ollaan voiton puolella.


Haaste: mieti mistä liikuntatottumuksesta teet tänä syksynä rutiinin ja miten? Miksi et tekisi?


Huilihaaste 3


Nyt vahvistetaan maaelementtiä putsaamalla turhaa.


Keskittymisvaikeudet ja tukkoisuus kehomielessä ovat perna-mahalaukku meridiaaniparin epätasapainon oireita. Päivän haasteet liittyvät vanhan painolastin siivoamiseen ja häiriötekijöiden eliminoimiseen. Haaste on kaksivaiheinen:


1. Mieti millä täytät tyhjän tilan? Kun sinulla on hetki aikaa, otatko puhelimen käteen ja alat selaamaan somea? Onko sulla ilmoitukset päällä koko ajan, ja jokainen piippaus keskeyttää sen mitä olet tekemässä? Paljonko aikaa käytät päivittäin puhelimen selaamiseen? Mitä teet ensimmäiseksi aamulla? Puhelinriippuvaisuuden on todettu heikentävän keskittymiskykyä ja muokkaavan aivojen rakennetta. Jos huomaat, että sinun on vaikea keskittyä kirjan lukemiseen tai pitkän elokuvan katsomiseen, on peiliin katsomisen paikka.


Tee näin:

- Rajoita somen käyttö esim. tuntiin päivässä tai pidä digipaasto!

- Siivoa sähköpostilista ja peru turhat uutiskirjeet.


2. Millä täytät konkreettisen tyhjän tilan? Onko kodissasi epämääräisiä kasoja, tai pullisteleeko kaapit tavaraa? Miksi käyt töissä? Tienaatko rahaa jotta voisit ostaa lisää tavaraa? Elementtiteorian sekä taolaisuuden oppien mukaan meidän tulisi elää tasapainossa luonnon kanssa. Tarpeeton kuluttaminen on ympäristön kannalta kestämätöntä, ja kodeissa tavarakaaos lisää ahdistuneisuutta, stressiä ja voimattomuutta. Vaatekasat, lasten askartelut, kamalat lahjavaasit ja kynttilänjalat, joita säilytät velvollisuudentunnosta ovat pysähtynyttä, tunkkaista ja vanhaa energiaa josta on syytä päästä äkkiä eroon. Siivous on myös mielentila! Kun putsaat yhden nurkan, saat saman verran selkeyttä ja kirkkautta korvien väliin.


Tee näin:

- Siivoa yksi kaappi. Luultavasti innostut ja siivoat myös toisen.

- Kierrätä: lahjoita käyttökelpoinen hyväntekeväisyyteen.

- Lajittele roskat: toisen roska ei ole toisen aarre, yleensä se on vain roska.


Huilihaaste 4


Nyt vahvistetaan maaelementtiä heräämällä viideltä.


Luit ihan oikein. Haasteen viimeinen vaihe opettaa joogan periaatteista tuttua kurinalaisuutta ja muokkaa ajattelutapaasi.


Herääminen aikaisin aamulla antaa suunnan koko loppupäivälle. Aamun tuntia viidestä kuuteen kutsutaan voitontunniksi. Varhainen aamu on maaginen: maailma on vielä rauhallinen, kukaan ei ole vielä ehtinyt vaikuttamaan sinuun, tuleva päivä on täynnä mahdollisuuksia. Oman kukoistuksensa ja menestyksen salaisuuden voi totta tosiaan löytää heräämällä kukonlaulun aikaan.


Aamun ensimmäiset valinnat kannustavat tekemään hyviä valintoja myös loppupäivänä. Voit toki käyttää tämän ylimääräisen tunnin miten haluat: juo rauhassa ja pitkään aamukahvia, lue sanomalehti kerrankin kannesta kanteen, meditoi, hauduta aamupuuro kunnolla, tee aamuharjoitus joogamatolla. Aamun varhaiset tunnit lisäävät luovuutta ja elinvoimaa, parantavat keskittymistä ja tuottavuutta. Jos teet töitä kotona ja tykkäät työskennellä aamuisin, olet luultavasti kahdeksaan mennessä tehnyt suurimman osan päivän tehtävistä.


Haaste: kokeile herätä viikon verran klo 5. Älä torkuta, pystyt kyllä nousemaan ylös. ALOITA TÄNÄÄN! Arvioi viikon kuluttua mikä muuttui olotilassa, tehokkuudessa, mielessä?


Lisää aiheesta löytyy Robin Sharman innostavasta kirjasta 5AM Club. Otatko haasteen vastaan ja liityt kello viiden kerhoon?


Voidaan hyvin ja vahvistetaan maaelementtiä! Elokuussa perjantaisin klo 17 Viiden elementin Yin nojaa vahvasti maan energioihin. Maadoitutaan ja juurrutaan ja vahvistetaan perna-mahalaukku meridiaaniparia.Comments


bottom of page